ORL ambulance
Jeronýmova 750
Hradec Králové
+420495511348
+420495511348
e-mail
Příroda je první doktor, člověk je druhý (Paracelsus)
MUDr. Marie Náhlovská je držitelkou osvědčení v oboru ORL a má více než dvacetiletou ambulantní praxi.

čti více

O nemocech

Angína

Angína je akutní zánět krčních mandlí. Způsobuje jejich bolestivé zduření. Typicky se projevuje horečkou, obtížným polykáním, bolestí v krku a zvětšenými uzlinami.

Co jste možná netušili...
Název onemocnění pochází z latinského slova „ango“, které znamená „zužuji“. Vznikl podle charakteristického projevu angíny, při kterém zduřelé krční mandle zužují průstup do krku. Mandle jsou oválná nakupení lymfatické tkáně ve Vašem krku. V dospělosti o nich ani nemusíte vědět. Od narození se postupně zvětšují. Přibližně v sedmi letech věku dosahují svého maxima a potom se zase zmenšují. To je i důvod, proč angínou trpí častěji děti.

Mandle jsou jako vojáci v první linii. Jejich úkolem je působit jako „filtr“ a bránit Vaše tělo před infekcí. Často se však stává, že se infekce v mandlích usadí a vyvolá jejich zánět.

První písemný záznam o angíně pochází ze 14. století. Od té doby je nemoc až do počátku 20. století zmiňována jen vzácně. Rozvoj léčby angíny nastal až po objevu antibiotik. V roce 1928 objevil britský bakteriolog Alexander Fleming penicilin. Zánět mandlí se nevyhýbal ani slavným. Komplikaci angíny považují někteří historikové za příčinu smrti prvního amerického prezidenta George Washingtona.

Jak vzniká...
Angínu způsobují bakterie nebo viry. Z baktérií hraje hlavní úlohu rod streptokoků. Nákaza se obvykle přenáší přímým kontaktem s nemocným nebo formou kapénkové infekce. Děti se tak často nakazí v kolektivu mateřské školky.

Jak se projevuje...
Streptokoková angína má většinou náhlý začátek. Z ničeho nic se objeví vysoká teplota, bolesti při polykání a celková schvácenost. Zduří Vám lymfatické uzliny za dolní čelistí. Kvůli zduřeným mandlím se Vám těžce polyká a proto začnete odmítat stravu. Může se přidat i kašel a chrapot. Kromě těchto příznaků Vás může trápit navíc bolest hlavy, bolest v uších, zimnice a horečka, dávení, zvracení. poteče Vám z ucpaného nosu.

Vaše nemocné mandle zrudnou a zvětší se. Při kontrole v zrcadle si můžete všimnou povlaků nebo bílých čepů na jejich povrchu.

Virová angína se vyvíjí pomaleji. Její projevy jsou méně vyjádřené. Většinou nenahmatáte zvětšené uzliny a nenajdete ani povlaky na mandlích.

Jak se potvrdí...
Základem diagnosticky je vyšetření Vašeho celkového stavu a pohled do ústní dutiny. Tam lékař uvidí charakteristické zarudnutí a zvětšení mandlí a případné povlaky. Rozbor Vaší krve prokáže probíhající zánět. Budete mít zvýšenou sedimentaci a známky zánětu. Zvýšený počet bílých krvinek svědčí o bakteriální infekci.

Přesné určení vyvolavatele Vašich obtíží zajistí mikrobiologické vyšetření. Posílají se k němu výtěry z krku. Při podezření na streptokokovou infekci se stanovuje přítomnost zvláštních protilátek ve Vaší krvi (ASLO).

Jak se léčí...
Při angíně Vám lékař předepíše klid na lůžku. V případě bakteriálního zánětu Vám předepíše antibiotika. Před jejich nasazením Vám udělá výtěr z krku a pošle jej na mikrobiologické vyšetření. Streptokoková angína se léčí asi 10 denním podáváním penicilínu. Ke zmírnění bolestí a teploty slouží léky obsahující paracetamol (Paralen, Panadol).

Na bolesti krku kromě léků pomáhá i suchý zábal. Stačí k němu šátek nebo obyčejná bavlněná dětská plína. Na doporučení lékaře můžete provádět výplachy krku, kloktat teplou slanou vodu (čajová lžička na sklenici vody), zelený čaj nebo speciální léčebné roztoky, které dostanete na předpis v lékárně.

Virový zánět obvykle do týdne ustoupí i bez zvláštní léčby. Stačí jen kontrolovat teplotu a léčit bolest v krku.

Po léčbě angíny byste měli dodržet dostatečně dlouhou rekonvalescenci. Dobrat všechna předepsaná antibiotika a alespoň týden se šetřit. Pijte hodně tekutin. 

Při opakovaných zánětech krčních mandlí může být vhodné jejich operační odstranění (vytrhnutí mandlí). Chirurgické ošetření si vyžaduje i absces.

Co dál...
Virové angíny probíhají většinou bez komplikací. Bakteriální infekce může způsobit rozšíření bakterií do krve (sepsi) nebo vřed (absces). Při nedostatečné léčbě hrozí steptokoková angína závažnými komplikacemi. Mezi ty patří zánět ledvin, postižení kloubů a srdečních chlopní. Postupem času hrozí nemocnému v nejtěžších případech selhání ledvin. V některých případech je pro závažné poškození srdeční chlopně provést její chirurgickou náhradu umělou protézou. 

Riziko komplikací a návratu angíny zvyšuje krátká nebo nedostatečná léčba. Příčinou bývá často krátká rekonvalescence. Chraňte své zdraví a dodržujte režim předepsaný Vaším lékařem.

Jak se tomu všemu vyhnout...
Zaručený návod jak se vyhnout angíně neexistuje. Streptokokové infekce jsou velmi nakažlivé. Při jejich zanesení do kolektivu se rychle šíří. Proto je vhodné provést výtěr z krku i ostatním členům kolektivu nebo rodiny.

Riziko nákazy můžete částečně omezit dodržováním hygienických zásad. Často si myjte ruce, jezte vlastním příborem a pijte jen ze své sklenice. 


Archív

PO:7:30-12:30 | 13:30-15:00
ÚT:7:30-12:30  
ST:7:30-12:30 | 13:30-15:00
ČT:7:30-12:30 | 13:30-15:00
PÁ:7:30-12:30 | 13:30-15:00